اثر سطوح مختلف گلوتامین، ترئونین و آرژنین بر عملکرد، صفات لاشه و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی
کد مقاله : 1955-5VBS
نویسندگان
جلال فضلی امیری *1، محمد حسین شهیر2
1فارغ التحصیل دانشگاه زنجان
2زنجان
چکیده مقاله
این پژوهش به‌منظور بررسی اثر افزودن گلوتامین، ترئونین و آرژنین بر عملکرد، صفات لاشه و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی از سن 1 تا 42 روزگی انجام شد. تعداد416 قطعه جوجه گوشتی نر سویه کاب 500 با جیره بر پایه ذرت و کنجاله سویا تغذیه شدند.آزمایش با 8 تیمار(1:شاهد،2: شاهد+1درصدگلوتامین،3: شاهد+2/0درصد ترئونین،4: شاهد+75/0درصد آرژنین،5: شاهد+1درصدگلوتامین و2/0درصدترئونین،6: شاهد+ 1درصدگلوتامین و 75/0درصد آرژنین،7: شاهد+75/0درصدآرژنین و2/0درصد ترئونین و 8: شاهد+ 1درصدگلوتامین+75/0درصدآرژنین و2/0درصد ترئونین) با 4 تکرار(12 پرنده در هر تکرار) انجام شد. عملکرد در طول دوره آزمایش رکوردبرداری شد. اثر افزودن گلوتامین برمصرف خوراک در هفته چهارم و ششم و کل خوراک مصرفی معنی دار بود (05/0P<) که باعث کاهش مصرف خوراک گردید.اثر افزودن ترئونین باعث افزایش وزن بدن در هفته دوم (01/0P<) و سوم (05/0P<) شد. اثر افزودن گلوتامین در هفته چهارم و ششم بر مورفولوژی روده (ارتفاع پرز، عمق کریپت، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و عرض پرز) معنی دار نبود. افزودن ترئونین در هفته دوم (01/0P<) و سوم (05/0P<) باعث کاهش ارتفاع پرز، عمق کریپت، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و عرض پرز دئودنوم و ژئوژنوم شد. افزودن آرژنین باعث کاهش معنی دار ارتفاع پرز و عمق کریپت ژئوژئومی گردید(05/0P<). در مجموع به نظر می رسد افزودن بیشتر از نیاز اسیدهای آمینه آرژنین، ترئونین و گلوتامین در دوره آغازین تاثیر اندکی بر مورفولوژی روده داشت.
کلیدواژه ها
اسیدهای آمینه، عملکرد، مورفولوژی روده، جوجه گوشتی
وضعیت: پذیرفته شده