بررسی فیتوشیمیایی سرشاخه های هوایی گیاه دارویی درمنه کوهی (Artemisia aucheri boiss )
کد مقاله : 1918-5VBS
نویسندگان
محدثه شمس الدین سعید *1، فهیمه محمودی2
1تولیدات گیاهی مرکز آموزش عالی کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان
2تولیدات گیاهی مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر. دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده مقاله
گیاهان دارویی منبع خوبی از ترکیبات فعال فیتوشیمیایی می باشند که به عنوان آنتی اکسیدان با رادیکال آزاد مقابله می کنند. درمنه کوهی گیاهی چند ساله که یکی از 34 گونه گیاه درمنه است و یکی از گیاهان با ارزش مناطق بیابانی است این گیاه از خانواده کاسنی (کامپوزیته) است. اغلب گونه های این گیاه دارای خواص بیولوژیکی متعددی چون خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی، آنتی اکسیدانی، ضد کرم و انگل و ضدالتهابی هستند.گیاه دارویی درمنه کوهی دارای خواص قابض، ضدعفونی کننده، ضد میکروب، ضد انگل و ضد مسمومیت می باشد. ارزش گیاهان دارویی به ترکیبات ثانویه بستگی دارد و کمیت وکیفیت ترکیبات ثانویه با توجه به نوع گونه و شرایط رویشی و روش های استخراج متفاوت است. این آزمایش به منظور شناسایی کمی و کیفی ترکیبات ثانویه گیاه دارویی درمنه کوهی جمع آوری شده از منطقه بردسیر با استفاده از روش های اسپکتروفتومتری uv-vis به مرحله اجرا در آمد. نتایج آزمایشات کیفی حضور ترکیبات ثانویه تانن، ساپونین، فلاونوئید، ترپنوئید، گلیکوزید قلبی، استروئید را در درمنه کوهی به اثبات رساند. بر اساس نتایج آنالیز کمی، میزان تانن و فنل کل به ترتیب 12.82 و110.33 میلی گرم بر گرم ماده خشک بود. لازم به ذکر است انجام این آزمایشات به عنوان شناسایی مقدماتی ترکیبات ثانویه مناسب می باشد و تنها راه برای تحقیقات بیشتر را بر این توده بومی درمنه کوهی باز میکند و پیشنهاد میشود برای ادامه تحقیقات از تکنیک های مختلف از جمله کروماتوگرافی نیز استفاده گردد.
کلیدواژه ها
کلمات کلیدی : درمنه کوهی ، متابولیت های ثانویه ، ترکیبات فنلی ، آنتی اکسیدان .
وضعیت: پذیرفته شده