گزارش وقوع ملانوز مغزی گسترده در یک راس گوسفند نژاد زل
کد مقاله : 1894-5VBS
نویسندگان
علیرضا جعفری *1، آنیتا ملااسماعیلی1، امین روشنی1، علی رضازاده کلاشمی1، بهزاد جلالی فر1، سید محمد حسینی2
1دانشجوی دکتری دامپزشکی، عضو باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، بابل، ایران
2عضو هیات علمی / دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل
چکیده مقاله
چکیده
ملانین در ملانوزوم‌های موجود در سیتوپلاسم ملانوسیت‌ها ذخیره می‌شود. اگر سلول‌های حاوی ملانین آسیب ببینند، ملانین آزاد شده، و به وسیله ماکروفاژ‌ها مصرف می‌شوند و این سلول‌ها را اصطلاحا ملانوماکروفاژ می-نامند. ملانوزیس نیز به تولید نابجای پیگمانت‌های ملانین توسط ملانوبلاست‌ها در محل‌های نابجا اطلاق می‌شود.
مواد و روش کار
در پی ارجاع لاشه میشی 40 کیلوگرمی به بیمارستان دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد بابل کالبدگشایی تشخیصی صورت گرفت. در بررسی‌های ماکروسکوپیک صورت گرفته طی کالبدگشایی، رنگ دانه ملانین در سطح گسترده‌ای از مغز مشاهده گردید. پس از جداسازی بافت مغز، قسمت‌های دارای رنگ‌دانه ملانین جهت مطالعه هیستوپاتولوژیک در بافر فرمالین 10% قرار گرفت و سپس مقاطعی به ضخامت 5 میکرومتر تهیه گردید و نهایتا با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردید. در ارزیابی میکروسکوپیک تجمع و حضور رنگدانه‌های سیاه رنگ ملانین، ملانوبلاست و ملانوسیت مشاهده گردید.
بحث و نتیجه گیری
عوامل ژنتیکی و محیطی مانند قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مختلف و عوامل هورمونی می‌توانند زمینه-ساز این بیماری شوند. بیماری قابل پیشگیری نبوده و ارگا‌ن‌های ملانوزه از نظر بازار پسندی قابل‌ قبول عموم نبوده و نتیجتا باید اصلاح موضعی یا به کل معدوم گردند.
کلیدواژه ها
ملانوز، ملانین، مغز، گوسفند، ملانوبلاست
وضعیت: پذیرفته شده