اثرمحافظتی عصاره چای سبز در زخم معده تجربی رت
کد مقاله : 1855-5VBS
نویسندگان
جلیل آبشناس1، رضا خیراندیش2، جلیل آبشناس *3
1گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی
2عضو هیات علمی گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
3عضو هیات علمی گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده مقاله
چای مانند قهوه در ردیف رایجترین و مهم ترین نوشابه های مطبوع و مورد مصرف در جهان می باشد. چای سبز از برگ های جوان گیاه کاملیا سینسیس تهیه می شود که غنی از مواد آنتی اکسیدان، ضد التهاب و ضد سرطان است. مجموعة پلی فنلهای اکسیده شدة چای را تانِن مینامند که به طور کل با سایر تاننهای گیاهی متفاوت است. در سالهای اخیر گزارشات متعددی در مورد خواص چای سبز در جلوگیری از مرگ سلولی در کبد، کلیه، مغز و اثرات آن بر روی رویان گزارش شده، اما در مورد اثرات آن بر روی زخم معده گزارشی منتشر نشده است.
این مطالعه‌ به منظور بررسی اثر محافظتی عصاره چای سبز بر زخم معده ناشی از اتانول انجام شد. 21 رت نر جوان (سویه NMRI ) و وزن 230-190 گرم به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: درمان، کنترل مثبت و کنترل منفی (7 رت در هر گروه). تمامی رت‌ها به مدت 24 ساعت غذا دور از دسترس آن‌ها قرار گرفت و سپس 1 سی‌سی اتانول به ازای هر رت دریافت کردند. گروه درمانmg/kg/day500، گروه کنترل مثبت mg/kg/day200 سایمیتیدین و گروه کنترل منفیmg/kg/day5 آب مقطر به مدت دو هفته توسط گاواژ دریافت کردند. یک ساعت بعد از آخرین درمان، همه‌ی حیوانات کشته شدند و معده آن‌ها باز شد. تعداد و اندازه زخم‌ها با استفاده از استرومیکروسکوپ تعیین گردید و نسبت بهبودی تعیین گردید. تجویز خوراکی عصاره چای سبز/kg/day500 بطور معنی‌داری زخم معده را کاهش داده بود. مطالعات بیشتر در این زمینه مثل آزمایشات کلینیکی انسانی پیشنهاد می‌گردد.
کلیدواژه ها
چای سبز، زخم معده، اثر محافظتی، اتانول، رت
وضعیت: پذیرفته شده