آناتومی لوب های کبد تشی هندی (Hystrix Indica)
کد مقاله : 1842-5VBS
نویسندگان
بهرخ مرزبان عباس آبادی *
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل
چکیده مقاله
کبد بزرگترین غده بدن است و وظایف متعددی از قبیل ترشح صفرا، خونسازی در دوران جنینی و دوران ابتدایی پس از تولد و نیز ذخیره کردن گلیکوژن و همچنین برخی وظایف متابولیک دیگر را برعهده دارد. شکاف های عمیقی کبد را به لوب های مختلف تقسیم می کنند. تعداد لوب های کبد در حیوانات مختلف متفاوت می باشد. تشی هندی (Indian crested porcupine) که در ایران به عنوان تشی شناخته می شود بزرگترین جونده ایران است. در مطالعه حاضر آناتومی لوب های کبد تشی (Hystrix Indica) مورد بررسی قرار گرفت.
لاشه 4 تشی کشته شده در اثر شکار و یا تصادف (در طول یک سال) به آزمایشگاه آناتومی دانشکده دامپزشکی ارجاع داده شد. بعد از معاینات بالینی جهت اطمینان از سلامت حیوان، لاشه ها پوست کنی و کبد هر حیوان از لاشه خارج شد و مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر، میانگین وزن کبد در تشی 1.25± 445 گرم بود. لوب های کبد در تشی شامل لوب راست، لوب چپ، لوب مربعی و لوب دمی بود که لوب چب خود به دو بخش میانی و جانبی تقسیم می شد. لوب دمی در تشی شامل زائده دمی و زائده پرزی بود. لوب راست کبد با میانگین طول 5.81±83.86 میلی متر بزرگترین لوب و لوب مربعی با میانگین طول 7.63± 29.83 میلی متر کوچکترین لوب کبد را تشکیل می داد
کلیدواژه ها
تشی، کبد، مورفولوژی
وضعیت: پذیرفته شده