اندازه گیری ویتامینCa,P,Dدر افراد دیابتی نوع(۲)و افراد سالم در سال ۱۳۹۹ به روش HPLCو اسپکترو فوتومتری
کد مقاله : 1812-5VBS
نویسندگان
مریم برقی *1، غلامعباس قربان خانی2
1۱.دانش آموخته دکترای تخصصی بیوشیمی دامپزشکی از دانشگاه شیراز
22دانش آموخته دکترای تخصصی بیوتکنولوژی دامپزشکی از دانشگاه شیراز
چکیده مقاله
دیابت شیرین یک بیماری متابولیکی است که یکی از نگرانی های مهم بهداشت عمومی است.مشخص شده است که کمبود ویتامین Dبا دیابت شیرین، کاهش ترشح انسولین و افزایش مقاومت به انسولین در انسانها و حیوانات همراه است .همچنین ویتامین D در تنظیم هوموستئاز کلسیم وفسفر نقش دارد. این مطالعه با هدف مقایسه سطح ویتامینD، کلسیم (ca) و فسفر (p) در بیماران مبتلا به دیابت نوع۲ و افراد سالم انجام گرفته است.
روش کار
در این مطالعه مورد-شاهدی که در سال ۱۳۹۹در یکی از آزمایشگاه های استان فارس انجام شد، گروه بیماران متشکل از ۲۰ مرد و ۲۰زن و گروه سالم متشکل از ۲۰مرد و ۲۰ زن بودند.میزان سطح ویتامین Dبا استفاده از روش HPLC،سطح Ca وP با استفاده از روش اسپکترو فوتومتری انجام شد.آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار گراف پدانجام شد و ۵٪>Pبه عنوان سطح معنی دار در نظر گرفته شد.
نتایج
میانگین سطح ویتامین Dدر بیماران دیابتی 29.03±2.44بود درحالی که میانگین غلظت ویتامینDدر سرم افراد سالم(شاهد) 2.6±33.25بود مطالعه ما نشان داد که سطح ویتامین Dدر بیماران دیابتی نسبت به گروه شاهدسالم بطور قابل توجهی پایین تر است که از لحاظ آماری معنی دار است.هیچ گونه اختلاف آماری معنی داری در ارزیابی سطح ca،p بین گروه ها مشاهده نشد.
نتیجه گیری
به نظر می رسد ویتامین D در تنظیم گلوکزخون نقش دارد و سطح پایین از ویتامینDممکن است یک عامل خطر در ایجاد دیابت نوع۲ باشد.ممکن است اثر مفید در ممکل ویتامین D برای بهبود کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 وجود داشته باشد.
کلیدواژه ها
کلمات کلیدی: ویتامین دی، دیابت ملیتوس، مقاومت انسولین
وضعیت: پذیرفته شده