مروری بر اثرات سمی نانوذرات بر روی سلول ها
کد مقاله : 1781-5VBS
نویسندگان
ندا اسکندرزاده *1، هادی ابراهیم نژاد2، سینا دلشاد3، محمد هادی حسام عارفی4
1گروه علوم پایه
2گروه بهداشت و مواد غذایی
3دانشجوی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی شهید باهنر کرمان، کرمان.
4دانشجوی دامپزشکی
چکیده مقاله
نانوتکنولوژی را می توان یکی از مهمترین دستاوردهای بشر پساز انقلاب صنعتی قرن هجدهم یاد کرد. در حال حاضر هزاران محصول غذایی، کشاورزی و دارویی مرتبط به نانوتکنولوژی به بازار عرضه شده
اند، بنابراین جای تعجب نیست که روزانه مقادیر زیادی نانوذره وارد بدن انسان و دام می شود. نانوذرات به دلیل سایز کوچکخود به راحتی وارد خون می شوند و پروتئین ها را به سطح خود متصل می کنند که به آن ساختار هاله پروتئینی گفته میشود. هاله
پروتئینی از دو لایه مجزا به نام هاله پروتئینی سخت ونرم تشکیل شده است. پروتئین هایی که تمایل بیشتری برای اتصال به لایه سطحی نانوذرات دارند، هاله پروتئینی سخت و پروتئین هایی که تمایل اندکی دارند، هاله
پروتئینی نرم را تشکیل می دهند. سرنوشت نانوذرات بستگی به پاسخ فیزیولوژیکی بدن در مقابل
هاله پروتئینی و این پاسخ نیز بستگی به پروفایل پروتئینی سطح هاله پروتئینی دارد. مطالعات بسیار زیادی اثرات سمی نانومواد را در بدن به اثبات رسانیده اند که از این میان پژوهشهای کلاسیک، تولید گونه های فعال
اکسیژن و القای استرساکسیداتیو و التهاب در سلول ها توسط نانوذرات را زیربنای بسیاری از واکنشهای غیر قابل برگشت بیوشیمیایی می دانند. از طرفدیگر تضعیفکردن سیستم ایمنی و کاهشالتهاب، سناریو دیگری از مکانیزم احتمالی اثرات سمی نانوذرات در بدن است. برخی مطالعات نیز تضعیفسیستم ایمنی را حاصل التهاب اولیه میدانند. به نظر میرسد مطالعات درون تنی و برون تنی بسیار
زیادی برای روشن شدن مکانیزم عمل سمیت نانومواد برروی سلول ها لازم است.
کلیدواژه ها
نانوذرات؛ هاله پروتئینی؛ التهاب؛ استرس اکسیداتیو
وضعیت: پذیرفته شده