مروری بر روش های تشخیصی بروسلوزیس
کد مقاله : 1546-5VBS
نویسندگان
سیده مهرناز نجفی *1، سید علی نجفی2، شهره نجفی3
1دانش آموخته دکتری عمومی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون
2دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون
3دانش آموخته دکتری عمومی پزشکی،دانشکده پزشکی،دانشگاه شیراز
چکیده مقاله
تشخیص بروسلوزیس نیازمند اطلاعات اپیدمیولوژیکی، بالینی و آزمایشگاهی است.با توجه به خسارات اقتصادی جبران ناپذیری که این بیماری به صنعت دامداری کشور وهمینطور بهداشت عمومی جامعه وارد می نماید وجود روش هایی برای تشخیص صحیح آن الزامیست.روش هایی ازجمله سرولوژی، کشت و جداسازی وتعیین خواص بیوشیمیایی ومولکولی باکتری، جهت تشخیص بیماری در دامها استفاده میگردد. روش کار مورد تایید سازمان دامپزشکی ایران،کشت های باکتریولوژیکی و آزمایش های سرولوژیکی مانند رزبنگال و نیز آزمونهای متکی بر آگلوتیناسیون مانند رایت لوله ای،2-مرکاپتواتانول، ثبوت عناصر مکملCFT) )و آنتی گلوبولین کومبس می باشد.از جمله مشکلات این آزمایش ها می توان به وقت گیر بودن تکنیک های کشت اشاره نمود همچنین به دلیل حضور موارد منفی کاذب حاصل از آنتی بادی های بلوکان و وجود موارد مثبت کاذب به دلیل تشابه آنتی ژنی با سایر باکتریهای گرم منفی،حساسیت و اختصاصیت پایین، به تنهایی قادر به تشخیص مرحله حاد و مزمن بیماری نیستند.موارد منفی کاذب آزمایش های سرولوژی در دامداری ها باقی مانده و سبب انتقال آلودگی در دام ها و انسان می گردد.لذا واکسیناسیون درچنین دامداری هایی ثمره بخش نخواهد بود دراین موارد آزمایش های متکی بر تکنولوژی اسیدهای نوکلئیک (PCR)کمک کننده است.نتایج این روش تحت تأثیر تیترهای آنتی بادی قرار نمی گیرد اما بیماری بهبود یافته را نمی تواند ازعفونت فعال تفکیک نماید. PCRنمی تواند به عنوان یک آزمون غربالی به تنهایی به کار رود وکاربردآن بیشتر جهت تایید تشخیص های سرولوژیک می باشد.اگر درکنار تست های سرولوژی استفاده شود تشخیص و ریشه کنی بهتری به خصوص با اهداف اپیدمیولوژیک صورت خواهدگرفت.
کلیدواژه ها
بروسلا،بروسلوزیس،تشخیص،سرولوژی
وضعیت: پذیرفته شده