بررسی حس بویایی در جانوران مختلف واثر آن بر اخذ غذا و اشتها
کد مقاله : 1494-5VBS
نویسندگان
علیرضا محسنی تنکابنی *1، رومینا قدس ولی2، علی معتمدی مطلق3
1دکتری دامپزشکی.دانشکده دامپزشکی.دانشگاه ازاد بابل.بابل.ایران
2دانشجوی دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل
3دکترای تخصصی فیزیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل
چکیده مقاله
موضوع: حس های بویایی و چشایی از نظر فیزیولوژیک ارتباط نزدیکی با یکدیگر و نیز با اعمال گوارشی چون اشتها دارند. طعم غذاهای مختلف به عنوان مهم ترین شاخص در میزان اشتها و اخذ غذا تا حدودزیادی توسط ترکیب بو و مزه ی آن ها تعیین می شود. جانوران مختلف از نظر حساسیت و قدرت بویایی متفاوت بوده و این بیشتر به گستردگی سطح اپیتلیوم حساس به رایحه ها و سطح قشر بویایی در مغز مربوط است. پتانسیل عمل گیرنده های شیمیایی حساس به بو از طریق پیاز بویایی موجب تحریک قشر بویایی واقع در لوب پیشانی مغز می شود. اما انتقال آن از مسیرهای مختلفی صورت می گیرد که عمدتا مرتبط با هسته های لیمبیک است. بطور مثال مسیرهای عصبی بویایی ارتباط تنگاتنگی با مراکز خوشایندی یا ناخوشایندی چون آمیگدالا و نیز مرکزاشتهاواقع در نواحی جانبی و نیز ناحیه داخلی- شکمی هیپوتالاموس دارد.
اهداف: با توجه به اهمیت روزافزون صنعت دامپروری و نیاز به تامین مواد مغذی حاصل از پرورش دام و طیور، پرداختن به عوامل موثر بر تغذیه چون انتخاب غذا، میزان اخذ غذا و عوامل سرکوب کننده و تحریک کننده اشتها در حیوانات مختلف ضروری به نظر می رسد.
روش تحقیق: مرور بر منابع معتبر و جستجو در بانک های اطلاعاتی چون Pumpedو Google scholar
دستاوردهای مقاله: با شناخت ارتباطات فیزیولوژیک بین حواسی چون بویایی با مراکز مغزی دخیل در رفتارهای تغذیه ای جانوران می توان با کنترل و جهت دادن اشتهای دام و طیور در جهت افزایش بهره وری در این صنعت بهره برد.
کلیدواژه ها
بویایی، اشتها، رایحه، فیزیولوژی رفتار، چشایی
وضعیت: پذیرفته شده