بررسی کمی و کیفی ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص آنتی اکسیدانی گیاه دارویی زنیان Carum copticum
کد مقاله : 1444-5VBS
نویسندگان
محدثه شمس الدین سعید *1، الهه اسدی لاری2
1تولیدات گیاهی مرکز آموزش عالی کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان
2گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده مقاله
گیاه دارویی زنیان (Carum copticum) از خانواده چتریان که غنی از متابولیت‌های ثانویه می‌باشد به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده در ایران در بخش پزشکی و صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این پژوهش بررسی خواص کمی و کیفی ترکیبات فیتوشیمیایی و خواص آنتی اکسیدانی دانه‌ی گیاه دارویی زنیان می‌باشد. پس از تهیه‌ی عصاره‌ی آبی و هیدروالکلی، آزمون‌های کیفی بررسی فیتوشیمیایی با تغییر رنگ عصاره و بررسی کمی فیتوشیمایی با دستگاه اسپکتروفتومتری UV-VIS، انجام شد و نتایج کیفی این تحقیق حضور ترکیبات ثانویه تانن، ساپونین، فلاونوئید، گلیکوزیدهای قلبی، ترپنوئید و استروئید را نشان می-دهد. در بررسی کمی نیز میانگین فنل کل به روش فولین - سیکالتو و تانن به ترتیب با مقادیر mg GAE g-1 DW 33/106 و mg TAE g-1 DW 73/6 به دست آمد. با توجه به این نتایج گیاه دارویی زنیان دارای ترکیبات ثانویه و خواص آنتی اکسیدانی مناسبی می‌باشد که می‌توان از ترکیبات استخراج شده‌ی این گیاه به عنوان جایگزین مناسب برای آنتی اکسیدان‌های سنتزی استفاده کرد.
کلیدواژه ها
فنل، تانیک اسید، آنتی اکسیدان، فیتوشیمی
وضعیت: پذیرفته شده