مروری بر راه حل های موثر در کنترل مایکوتوکسین ها |
کد مقاله : 1433-5VBS |
نویسندگان |
علی اولیائی *1، عادل اولیائی2، محمدرضا میر3 1رزیدنت انگل شناسی دانشکده دامپزشکی شیراز 2رزیدنت فارماکولوژی دانشکده دامپزشکی شیراز 3دانش اموخته داشکده دامپزشکی کازرون |
چکیده مقاله |
مایکوتوکسین ها محصولاتی هستند که بوسیله قارچ های متعددی که بیشتر از جنس های آسپرژیلوس، فوزاریوم و پنی سیلین هستند تولید می شوند. قارچ های یاد شده در شرایط ویژه ای می توانند مایکوتوکسین ها را تولید کنند که نشانه های ظاهری فراوان و شدیدی را بسته به نوع و غلظت سم موجود، مدت زمان تماس داشتن با سم، گونه حیوان، سن و وضعیت تغذیه و سلامتی دام در زمان تماس با غذای آلوده موجب می شوند.مایکوتوکسین ها در زمان مصرف بوسیله ی انسانها و حیوانات می توانند سمی باشند. سموم می توانند در ذرت در حال بلوغ، غلات، دانه سویا، سورگوم، بادام زمینی و سایر غذا ها و محصولات کشاورزی مورد مصرف انسان و دام و یا در دانه های غلات در هنگام ترابری جمع یابند. سموم همچنین می توانند در هنگام ذخیره سازی تحت شرایطی که برای قارچ و یا قارچ های مولد سموم مناسب است یافت شوند. مایکوتوکسین ها اثرات وسیع ولی در عین حال تحت بالینی بر روی عملکرد و سلامت نشخوار کنندگان دارند که می توانند صدمات جبران ناپذیری به صنعت دامپروری وارد کنند. یکی از راههای مناسب جهت کنترل بیماریهای ناشی از قارچها یبیماریزا که تأثیرات نامطلوب را نیز نداشته باشد،استفاده ازروشهای کنترلبیولوژیک است. موادی که به صورت میکروبیولوژیک ازگونه های موثرگرفته شده اند سمیت کمترداشته، به راحتی قابل تجزیه بوده وآلرژی زایی کمی دارند .به علاوه این مواد درمحصولات غذایی انباشته نمیشوند و نیز ارزان ومناسب برای مصرف درمقیاس صنعتی میباشند. |
کلیدواژه ها |
قارچ،مایکوتوکسین،سم |
وضعیت: پذیرفته شده |