ارزیابی ترکیبات فنلی و میزان فلاونوئیدهای برخی از سبزیجات مصرفی شهرستان بردسیر
کد مقاله : 1414-5VBS
نویسندگان
رزیتا کبیری *1، مهدی نقی زاده2، مریم دلفانی3، فاطمه ملک ملکی4
1گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی بردسیر
2گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی بردسیر دانشگاه شهید باهنر کرمان
3دانش آموخته دکتری زراعت- فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه ایلام
4دانش آموخته دکتری زراعت- اگرواکولوژی گیاهان زراعی دانشگاه ایلام
چکیده مقاله
اسیدهای چرب غیر‌اشباع از مهم‌ترین ترکیبات تشکیل دهنده غشاهای بیولوژیکی هستند. اکسیداسیون این اسیدها عامل ایجاد بسیاری از بیماری‌ها از جمله آتروسکلروز و سرطان می‌باشد. هرچند موجودات زنده هوازی سیستم‌های آنتی اکسیدانی کار آمد دارند، اما رژیم غذایی مناسب قادر است با تامین آنتی اکسیدان نقش موثری درکاهش آثار اکسایشی ایفا نماید. گیاهان دارویی منابع ارزشمند آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی از قبیل برخی ترپنوئیدها و ترکیبات فنلی هستند که دارای پتانسیل بالا به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی در کاهش سرطان، تصلب شرائین و پیری می‌باشند. در این پژوهش برای اولین مرتبه، محتوی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدهای برخی سبزیجات برگی (نعناع، ریحان، جعفری، گشنیز و تره) که بصورت تازه در شهرستان بردسیر مصرف می-شوند بررسی و مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بیشترین محتوی ترکیبات فنلی در سبزی نعناع بدون اختلاف با سبزی جعفری، تفاوت معنی‌داری با سایر نمونه‌ها داشت. افزایش میزان فلاونوئیدها (هر سه طول موج 270، 300 و 330 نانومتر) در سبزیجات نعناع و گشنیز مشاهده گردید. بنظر می‌رسد از بین سبزیجات مورد مطالعه، سبزی نعناع بدلیل وجود ترکیبات موثره اسانس فرار و پلی‌فنل‌ها، دارای بیشترین اثرات آنتی‌اکسیدانی می‌باشد و به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در دسترس می‌تواند در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها
آنتی‌اکسیدان طبیعی، ارزش زیستی، ترکیبات پلی‌فنل، فلاونوئیدها، گونه‌های فعال اکسیژن
وضعیت: پذیرفته شده