باقیمانده های آنتی بیوتیک در فراورده های دام، طیور و آبزیان : مروری بر مطالعات ایران |
کد مقاله : 1353-5VBS |
نویسندگان |
حدیثه ابدالی، مسعود سامی * گروه علوم و صنایع غذایی ، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران |
چکیده مقاله |
چکیده: امروزه وجود باقیماندههای آنتیبیوتیکی، یکی از دغدغههای اصلی صنعت مواد غذایی به شمار میرود. از جمله آثار منفی استفاده نابجا از آنتیبیوتیکها میتوان به بروز مقاومت دارویی، اختلالات متابولیکی، آلرژی، واکنشهای سمی و تحریکی اشاره کرد. بررسی حاضر مروری جامع است که در آن مطالعات صورت گرفته طی سالهای اخیر ایران، روی مواد غذایی با منشا دام، طیور و آبزیان از لحاظ حضور و تعیین بقایای آنتیبیوتیکی با استفاده از روشهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. این اطلاعات از پایگاههای جستجوی Sciencedirect، ISI، Scopus، Google Scholar، SID، Magiran،ICS و Iranmedex جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های مطالعه حاضر نشان دهنده وجود بقایای آنتی بیوتیکی در مواد غذایی با منشا دام، طیور و آبزیان می باشد و ضرروت نظارت گسترده و دقیق بر تولید و عرضه فرآورده های غذایی و تبیین استانداردهایی برای کنترل کیفیت این دسته از مواد غذایی را نشان می دهد. با توجه به این مخاطرات، وجود یک استراتژی موثر و کارا که ابعاد گوناگون این امر را دربرگیرد، میان صنایع، ارگان های کنترل کننده و دامدار ضرورت می یابد. بنابراین این بررسی اطلاعات جدیدی در مورد بقایای آنتیبیوتیکی در فرآورده های غذایی را ارائه میدهد که برای دامپزشکان، پرورش دهندگان و سلامت مصرف کننده از اهمیت ویژهای برخوردار است. علاوه بر این، میتواند برای مسولین امنیت و ایمنی مواد غذایی آگاهی بخش بوده تا زمینه برقراری برنامه های ملی برای کنترل دقیق تر آنتی بیوتیکها در مواد غذایی ایران فراهم گردد. |
کلیدواژه ها |
باقیمانده آنتی بیوتیک، دام، طیور، آبزیان |
وضعیت: پذیرفته شده |