مطالعه‌ی اثر عصاره سبوس برنج بر روی برخی از فاکتورهای ایمنی ماهی کپور معمولی
کد مقاله : 1333-5VBS
نویسندگان
شیدا ایلخانی پور *1، سید مهدی حسینی فرد2
1دانشکده دامپزشکی-واحد دانشگاه آزاد بابل
2رییس دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد واحد بابل، بابل، ایران
چکیده مقاله
مواد محرک ایمنی با منشا گیاهی به عنوان کلاس جدیدی از محرک های ایمنی در حال جایگزین شدن به جای آنتی بیوتیک ها هستند. سبوس برنج که دارای خواصی چون ضد دیابت، ضد سرطان، جلوگیری از سنگ کلیه و کبد چرب است، گزارش شده است که این ماده یک تقویت کننده سیستم ایمنی نیز میباشد. این مطالعه به منظور بررسی اثرات تقویت کنندگی عصاره سبوس برنج بر روی سیستم ایمنی ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) صورت گرفته است. بدین منظور60 عدد ماهی کپور معمولی با وزن متوسط گرم 15±100 به مدت 42 روز در 4 گروه و 3 تکرار در یک طرح تصادفی مورد آزمایش قرار گرفتند. سه گروه با دوز های 500، 1000 و ۱۵۰۰ ( mg / km ) عصاره سبوس برنج در خوراک تغذیه شدند و گروه شاهد عصاره ای دریافت نکرد. ماهیان در پایان با پودر گل میخک بیهوش شدند و با قطع باله ی دمی خونگیری انجام شد و سریعا به آزمایشگاه منتقل شدند.پارامتر های مختلف سیستم ایمنی شامل شمارش گلبول های سفید و میزان انفجار تنفسی نوتروفیل مورد بررسی قرار گرفتند . نتایج نشان داد که تعداد گلبول های سفید در تیمار های تغذیه شده با عصاره سبوس برنج، همسو با افزایش دوز عصاره افزایش یافت. میزان انفجار تنفسی نوتروفیل با افزایش دوز عصاره، در تمامی گروه های تبماری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و بیشترین میزان افزایش در دوز 1500 mg/kgدیده شد. نتایج نشان می دهد که عصاره سبوس برنج می تواند به عنوان یک محرک سیستم ایمنی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها
ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio)، عصاره سبوس برنج ، محرک سیستم ایمنی
وضعیت: پذیرفته شده