باقی مانده سموم آفت کش در برخی مواد غذایی با منشأ دامی؛ به عنوان عاملی برای تهدید سلامت مصرف کننده و بروز سرطان (مقاله مروری)
کد مقاله : 1312-5VBS
نویسندگان
میر حسن موسوی *1، علیرضا ابراهیمی2
1دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده مقاله
آفت کش ها ترکیباتی هستند، که در بهبود تولید محصولات کشاورزی از طریق کنترل آفات مانند؛ حشرات، علف های هرز و بیماری های گیاهان نقش ایفا می کنند. استفاده بیش از حد از این ترکیبات سبب می شود، که در محیط اطراف خصوصاً خاک وآب نفوذ کنند. در سال های اخیر نگرانی ها درباره اثرات آفت کش ها روی موجودات غیر هدف افزایش یافته است. از عوارض مهم و بارز مسمومیت با باقی مانده آفت کش ها در مواد غذایی ایجاد اثرات تراتوژنیک و سرطان است. در موادغذایی با منشأ دامی نیز احتمال حضور باقی مانده آفت کش ها وجود دارد. بر اساس این مطالعه سیستماتیک گذشته نگر، کلید واژه های آفت کش، باقی مانده، موادغذایی، شیر، گوشت، ماهی و عسل از منابع معتبر علمی جمع آوری و مطالعه گردید. نتایج بررسی نشان داد باقی مانده آفت کش های مختلف از جمله؛ آفت-کش های ارگانوکلره و ارگانوفسفره در محصولات غذایی با منشأ دامی هم چون شیر،گوشت، ماهی و عسل وجود دارند. برای عاری کردن این مواد غذایی از باقی مانده آفت کش ها لزوم برقراری کشاورزی ارگانیک اهمیت فراوانی دارد.
کلیدواژه ها
آفت کش، باقی مانده، موادغذایی، شیر، گوشت، ماهی، عسل
وضعیت: پذیرفته شده