سنجش خاصیت ضد میکروبی عصاره گیاه مورد بر روی تعدادی از باکتری های گرم منفی و گرم مثبت جدا شده از دام
کد مقاله : 1276-5VBS
نویسندگان
محدثه یزدان شناس *1، مهدی حسن شاهیان1، امیر سعادت فر2
1گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان
2گروه گیاهان دارویی، مرکز تحقیقات تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده مقاله
با توجه به افزایش مقاومت میکروبی آنتی بیوتیک ها و بروز پیامدهای مصرفی، استفاده از گیاهان دارویی با ویژگی های ضدمیکروبی اهمیت یافته است. بر اساس مطالعات قبلی در برخی گیاهان مورد استفاده در طب سنتی ایران اثرات ضدمیکروبی گزارش شده است.(2) گیاه مورد یکی از گیاهان مورد استفاده در طب سنتی است که فعالیت ضد باکتریایی قابل توجهی دارد.(5,8) هدف از انجام این مطالعه بررسی آثار ضدمیکروبی عصاره اتانولی گیاه مورد بر تعدادی از باکتری های گرم منفی و گرم مثبت شامل آسینتوباکتر 1073، کلبسیلا 1073، سودوموناس 1006، E.coli 1002، استافیلوکوکوس اورئوس 1449 و باسیلوس بوده است. از کشت باکتری مرجع، سوسپانسیونی با کدورت معادل نیم مک فارلند تهیه و سپس از سوسپانسیون یاد شده، کشت سفره ای داده شد. ابتدا عصاره اتانولی گیاه یاد شده تهیه و سپس دیسک های بلانک در عصاره غوطه ور شده و به مدت یک ساعت در انکوباتور قرار داده شد. سپس دیسک ها به پلیت های حاوی باکتری منتقل شد. همچنین در سطح پلیت چاهک ایجاد گردید و مقداری از عصاره درون چاهک ریخته شد. سپس پلیت ها به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه و پس از آن، قطر هاله عدم رشد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که عصاره اتانولی گیاه در روش دیسک پلیت، دارای بیشترین تاثیر بر روی باکتری1002 E.coli و آسینتوباکتر 1073و کمترین تاثیر بر روی سودوموناس 1006 بوده است. همچنین در روش چاهک پلیت، دارای بیشترین تاثیر بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس 1449 و کمترین تاثیر بر باکتری کلبسیلا 1073 بوده است.
کلیدواژه ها
مورد، عصاره اتانولی، چاهک پلیت، دیسک پلیت
وضعیت: پذیرفته شده