بررسی قابلیت مهاری عصارههای گیاه Eucalyptus camaldulensis بر فرم منفرد و ساختار-های باکتری های بیماریزا جدا شده از دام |
کد مقاله : 1264-5VBS |
نویسندگان |
فرشید خسروی *1، مهدی حسن شاهیان2 1اموزش و پرورش 2هیئت علمی |
چکیده مقاله |
قرارگیری میکروارگانیسمها در ساختاری به نام بیوفیلم موجب حفاظت سلولها در برابر ترکیبات ضدمیکروبی شده و مقابله با این ساختارها را دشوار مینماید. از آنجا که میکروارگانیسمهای مولد بیوفیلم عامل بسیاری از مشکلات در صنعت و پزشکی میباشند، دستیابی به شیوههای نوین برای حذف و مهار این ساختارها ضروری است. از اینرو در پژوهش پیشرو اثر ضدمیکروبی عصاره های گیاه Eucalyptus camaldulensis بر فرم منفرد و بیوفیلمی شش باکتری پاتوژن بررسی گردید. حداقل غلظت مهارکننده (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) هر عصاره با روش ماکروبراث دایلوشن تعیین شد. اثرات ضدبیوفیلمی عصارههای گیاهی نیز با روش میکروتیتر پلیت بررسی گردید. در این بررسی قابلیت بالای عصارههای گیاه اکالیپتوس در مهار فرم منفرد و بیوفیلمی میکروارگانیسمهای انتخابی تایید و مشخص گردید که نوع اتانولی عصاره در مهار فرم منفرد کارآمدتر از نوع متانولی میباشد. اثر مهاری عصارهها بر ساختارهای بیوفیلمی به نوع حلال و غلظت عصاره وابسته بود. یشترین اثر مهاری بر پدیدهی تشکیل بیوفیلم باکتری استافیلوکوکوس ارئوس(42/84%) مشاهده گردید. عصارههای اکالیپتوس قادر به تخریب بیش از 50 درصد ساختارهای بیوفیلمی باکتریهای مورد بررسی بود و تنها در تیمار بیوفیلمهای کلبسیلا پنومونیه تخریب 20/29 درصدی مشاهده شد. عصارههای یاد شده موجب کاهش قابل توجهای در فعالیت متابولیکی بیوفیلمها نیز شدند که استرپتوکوکوس پنومونیه بیشترین کاهش (13/82%) را در این سنجش نشان داد. بر اساس نتایج این پژوهش قابلیت بالای عصارههای E. camaldulensis در مقابله با میکروارگانیسمهای انتخابی تایید و این عصارهها به عنوان گزینهی مناسبی در مقابله با سویههای مذکور پیشنهاد گردیدند. |
کلیدواژه ها |
بیوفیلم، Eucalyptus camaldulensis، باکتری پاتوژن، مقاومت دارویی، اثر ضدمیکروبی |
وضعیت: پذیرفته شده |