بررسی غلظت جیوه در عضله فیله 5 گونه از ماهیان عرضه شده در شهرهای گرگان، بابل و ساری به روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی
کد مقاله : 1258-5VBS
نویسندگان
مهشاد اسدی1، آرش هاتفی *2، رضا چنگیزی3
1دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، ایران
2دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ایران
3استادیار گروه شیلات، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، ایران
چکیده مقاله
تجمع زیستی فلز سنگین جیوه در عضله 5 نوع ماهی (شوریده، حلوای سیاه، کپور معمولی، قزل‌آلا و فیل ماهی) در 3 شهر شمالی (بابل، ساری و گرگان) ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. مجموعا 15 نمونه از فروشگاه های معتبر بابل، ساری و گرگان اخذ شد. نمونه گیری از قسمت فیله ماهی‌ها انجام گردید و اندازه گیری جیوه با استفاده از روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی انجام شد. غلظت جیوه در بافت فیله ماهی‌های شوریده، حلوای سیاه، کپور معمولی، قزل‌آلا و فیل ماهی به ترتیب 0.7، 0.18، 0.06، 0.82 و 0.12 میلی‌گرم/کیلوگرم بود. میانگین غلظت جیوه در شهرهای بابل، ساری و گرگان به ترتیب 0.27، 0.24 و 0.25 میلی‌گرم/کیلوگرم بود. غلظت جیوه در بافت گوشت ماهی شوریده، حلوای سیاه، کپور معمولی و فیل ماهی کمتر از استاندارد بهداشت جهانی و سازمان غذا و داروی آمریکا بود درحالی که نمونه‌های قزل‌آلا دارای غلظت جیوه بیشتر از استانداردها را داشتند. میانگین غلظت جیوه در همه شهرها بالاتر از حد پذیرش پیشنهادی استانداردها بود و اختلاف معنی‌داری (0.05P<) بین شهرها در این خصوص دیده نشد.
کلیدواژه ها
ماهی، فلزات سنگین، جیوه، قزل آلا، کپور
وضعیت: پذیرفته شده