توسعه کاربرد گیاهان دارویی خانواده نعناع در صنعت دام و طیور |
کد مقاله : 1239-5VBS |
نویسندگان |
فاطمه ملک ملکی *1، مهدی نقی زاده2، مریم دلفانی1، رزیتا کبیری3 1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام 2گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی بردسیر 3گروه تولیدات گیاهی،دانشکده کشاورزی بردسیر |
چکیده مقاله |
vهدف از این بررسی معرفی چهار گونه گیاه دارویی از خانواده نعناعیان شامل مرزه، آویشن، نعناع فلفلی و بادرنجبویه و نقش این گیاهان در صنعت دامپروری است که در تحقیقات مختلف در بخش بهداشت و درمان دام و طیور گزارش شده است. گیاه مرزه، دارای ترکیبات شیمیایی مهمی همچون ترپنوئیدها و فلاونوئیدها از جمله تیمول، کارواکرول، پاراسیمن، گاما ترپینن، لیمونن است که به عنوان محرک نیرودهنده، تقویت معده، ضدعفونی کننده و تسهیل کننده عمل هضم، ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد انگلی، آنتی اکسیدانی، ضد دیابت، ضد التهاب و ضد انعقادی مورد استفاده قرار میگیرد. اسانس آویشن مقدار زیادی کارواکرول و تیمول و ترکیباتی از قبیل گاماترپینن، پاراسیمین، بتاکاریوفیلن، بورنئول، سینئول، لینالول و ژرانیول را شامل می شود که دارای اثرات ضدعفونی کننده، ضد باکتری، ضد قارچ، ضد نفخ، ضد اسپاسم بوده و سیستم ایمنی را تقویت می کند. نعناع فلفلی به عنوان یکی دیگر از گیاهان خانواده نعناعیان دارای ترکیباتی همچون منتول، کارون، لیمونن، بتاپینن، منتون، آلفاپینن و ژرانیول است که دارای خواص ضد میکروبی، ضد باکتریایی بوده و از رشد باکتری های مضر در دستگاه گوارش جلوگیری می کند. اسانس بادرنجبویه نیز شامل سیترونلال، کاریوفیلین، کاریوفیلین اکسید، سیترال، ژرانیول، استات اوگنول، لیمونن، تیمول، لینالول، ژرماکرن دی بوده و دارای خواص ضد ویروس، باکتری، بازدارنده سرطان و ضد حساسیت است. |
کلیدواژه ها |
مرزه، آویشن، نعناع فلفلی، بادرنجبویه، دام و طیور. |
وضعیت: پذیرفته شده |