بررسی شیوع ژن netB باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس در میان نمونه های جداشده از دستگاه گوارش مرغ های گوشتی مبتلا به بیماری انتریت نکروتیک : مطالعه ی مروری
کد مقاله : 1217-5VBS
نویسندگان
محمد علی شمشیرگران *1، مهدی گلچین2
1دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان
2استاد بخش پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده مقاله
بیماری انتریت نکروتیک از جمله بیماری های باکتریایی مهم و اقتصادی در طیور می باشد.این بیماری دارای دو فرم بالینی و تحت بالینی می باشد. فرم بالینی این بیماری با مرگ و میر شدید و ضایعات نکروتیک در روده ها و فرم تحت بالینی با کاهش وزن و لاغری و آسیب شدید بافت روده ها همراه است. عامل ایجادکننده ی این بیماری باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس می باشد. توکسین جدید NetB به عنوان عامل اصلی مولد این بیماری شناخته می شود که در تیپ A و ندرتا C این باکتری وجود دارد. این بیماری با ضرر اقتصادی سالانه بالغ بر 1 میلیارد دلار دغدغه ای برای کشور های دارای صنعت پرورش طیور می باشد. درمان آنتی بیوتیکی علی رغم موثر بودن علیه این بیماری ، به علت قوانین مبنی بر عدم استفاده از این داروها در غذای طیور به منظور کاهش خطر ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی متعاقب مصرف محصولات طیور در انسان ، امروزه در کشورهای دارای صنعت پرورش طیور ممنوع می باشد. مطالعه ی حاضر به مروری بر مطالعات انجام شده پیرامون شیوع ژن netB در میان نمونه های جداشده از فارم های مرغ گوشتی مبتلا به بیماری انتریت نکروتیک و یا فارم های سالم و بدون سابقه ی بیماری در تاریخچه ی خود ، پرداخته است.
طبق نتایج بدست آمده از این مقالات ، عدم حضور ژن netB به معنی عدم رخداد بیماری نخواهد بود. در تعدادی از مقالات نمونه های جداشده از مرغ های دارای بیماری انتریت نکروتیک، فاقد ژن netB در جدایه های روده ای خود بودند.
کلیدواژه ها
انتریت نکروتیک ، کلستریدیوم پرفرینجنس، ژنnetB ، توکسین NetB
وضعیت: پذیرفته شده